SPACEKIDS

Inhoud

"That's one small step for man, one giant leap for mankind." ~ Neil Armstrong

Mars: de rode planeet

mars


Grootte
Mars is iets meer dan half zo groot als de aarde.

Oppervlak
Het oppervlak van Mars is bezaaid met verschillende structuren: torenhoge vulkanen en diepe ravijnen, uitgestrekte zandvlaktes, twee poolkappen, ruwe hooglanden en kronkelende kanalen die veel lijken op de rivieren hier op aarde. Sommige mensen denken dat een vroegere beschaving op Mars of een Martiaanse beschaving die kanalen zouden hebben gegraven.

Dag en jaar op Venus
Omdat Mars zich buiten de baan van de aarde bevindt, duurt het dus ook langer vooraleer hij een baan om de zon heeft gemaakt. De siderische periode of omlooptijd van Mars is ongeveer dubbel zo lang als die van de aarde, namelijk 687 aardse dagen. Een dag op Mars is 24 uur en 37 minuten, dus dat is maar een ruim half uur meer dan op aarde. Ook de as van Mars staat, zoals de aardas ook staat, scheef. Dit veroorzaakt seizoenen, dus ook Mars heeft een winter, lente, zomer en herfst, alleen duren die veel langer dan op aarde en zijn ze ook niet even lang. Omdat Mars geen precieze cirkelvormige baan zoals de aarde heeft, heeft hij niet altijd dezelfde afstand tot de zon, maar is het soms dichter, en soms verder weg van de zon. Hoe dichter bij de zon, hoe sneller Mars om de zon draait. Mars bereikt het verste punt van de zon in de lente, dus is de lente het langste seizoen. Zo lang duren de seizoenen op Mars: lente: 7 maanden, zomer: 6 maanden, herfst: 5,3 maanden en de winter maar iets meer dan 4 maanden!

Temperatuur
Op Mars kan de temperatuur erg hevig verschillen. Hij hangt af van het seizoen, de tijd van de dag en de plaats. Zoals op aarde zijn de hoogste temperaturen bij de evenaar om 12 uur 's middags in de zomer, hier op Mars zo'n 25°C. Maar dat gebeurt dus niet vaak, meestal blijven ze zelfs op de middag nog onder het vriespunt. Ook daalt de temperatuur heel snel als de zon onder is. Dit is het gevolg van een ijle atmosfeer. Zo kan het 's nachts wel -100°C of lager zijn en op de polen kan het in de winter zelfs tot -150°C worden!

Atmosfeer
De atmosfeer op Mars is heel dun. Als er nu iemand op het marsoppervlak zou staan, zou die persoon direct bestraalt worden met schadelijke zonnestralen. Ook de lage luchtdruk zou je bloed doen koken en de lucht bestaat bijna volledig uit kooldioxide, het gas dat wij uitademen.


Manen
Mars heeft twee maantjes: Phobos en Deimos. Het zijn twee vormeloze,stenen. Phobos, de grootste van de twee, heeft een diameter van maar 28km en die van Deimos is maar16km, dus dat is veel kleiner dan onze maan met een doorsnede van 3476km. Astronomen denken dat Mars de 2 maantjes (oorspronkelijk gewone asteroïden) heeft gevangen met zijn zwaartekracht uit de nabije asteroïdengordel.

Leven op Mars?


Terraforming
Er zijn plannen om Mars in de verre toekomst echt bewoonbaar te maken voor mensen. Men zou chemische elementen uit de marsbodem willen gebruiken om broeikasgassen te maken en in de dunne marsatmosfeer te brengen. Hierdoor zou na verloop van tientallen jaren of zelfs eeuwen een bruikbare atmosfeer kunnen ontstaan. Ook willen ze de bodem wat vruchtbaarder maken door korstmossen te planten, die een beetje humus maken. Na de korstmossen schakelen ze over op kleine plantjes, dan grote planten, struiken en hopelijk uiteindelijk ook bomen! Maar dat is weel een project dat heel lang kan duren!

Mythe
Omdat Mars een opvallende oranjerode kleur heeft, noemden de mensen in de oudheid hem Mars, naar de Romeinse oorlogsgod, omdat die kleur hun deed denken aan vuur en bloed.

Weetjes