SPACEKIDS

Inhoud

"That's one small step for man, one giant leap for mankind." ~ Neil ArmstrongMercurius: de snelle planeet


mercurius mercuriusGrootte
Mercurius is de kleinste planeet van ons zonnestelsel. De doorsnee bedraagt zo'n 4879 km. Dat betekent dat Mercurius maar een klein beetje groter is dan onze maan.

Oppervlak
Het oppervlak van Mercurius is volledig bedekt met kraters waar ooit asteroïden en meteorieten ingeslagen zijn. Ook zijn er veel hoge bergen, steile klippen en grote vlaktes. De vlaktes zijn vermoedelijk heel lang geleden ontstaan, toen er lava vanuit het binnenste van de planeet omhoog stroomde.

Dag en jaar op Mercurius
Mercurius doet er erg lang over om rond zijn eigen as te draaien. De as-rotatie van Mercurius duurt ongeveer 58 aard-dagen. Een rondje rond de zon duurt 88 aard-dagen, waardoor dus de planeet 3 keer rond zichtzelf draait op de tijd dat het 2 keer rond de zon draait. Hierdoor zou je op Mercurius de zon zien opkomen om de 115 aard-dagen.

Temperatuur
Mercurius ligt het dichtst bij de zon. Daardoor kan de zonkant tot wel 430°C warm worden! Dat is zelfs heet genoeg om tin, lood en zink te laten smelten! Wanneer de zon ondergaat en het nacht wordt daalt de temperatuur snel omdat de atmosfeer te dun is om de warmte bij te houden. Aan het eind van de lange nacht heeft het donkere oppervlak een ijzige temperatuur van -180°C!

Zwaartekracht
Door de kleine zwaartekracht weeg je op Mercurius maar één derde van je gewicht op aarde! Ook kan je veel verder en hoger springen dan op de aarde!

Atmosfeer
Mercurius heeft een ijle atmosfeer, dus is er ook maar nauwelijks zuurstof. Door die ijle atmosfeer is de hemel altijd zwart. Ook de zon is 2,5 keer groter vanaf Mercurius gezien dan vanaf de aarde.

Binnenkant van Mercurius
De kern van Mercurius is in verhouding erg groot. Geleerden denken dat Mercurius vroeger misschien veel groter was. Men denkt dat er lang geleden door een botsing met een gigantische asteroïden een groot stuk eraf is geslagen.

Mythe
Omdat Mercurius zo snel rond de zon draait, noemden de oude Romeinse sterrenkundigen hem naar de goddelijke boodschapper Mercurius, die vleugels aan zijn schoenen en helm had.

Weetjes
Kraters op Mercurius zijn genoemd naar beroemde componisten, schrijvers en kunstenaars zoals Beethoven, Vivaldi, Dickens, Renoir en Homerus.

Mercurius heeft het grootste temperatuurverschil van alle planeten!

Mercurius is de snelste planeet die om de zon draait!

Mercurius is de planeet die het dichtst tegen de zon staat!