SPACEKIDS

Inhoud

"That's one small step for man, one giant leap for mankind." ~ Neil Armstrong

Venus

venus venusGrootte
Omdat Venus maar een klein beetje kleiner is dan de aarde en dus ongeveer even groot is, wordt ze de zusterplaneet van de aarde genoemd.

Oppervlak
Venus heeft twee soorten gebieden: vlaktes en hooglanden waarvan de vlaktes minstens 85% van het planeetoppervlak bedekken. Al die vlakke gebieden zijn gevormd door lavastromen afkomstig uit de vele vulkanen die her en der verspreid zijn. Al die vulkanen zijn meerdere keren uitgebarsten, waarbij de nieuwe lavastromen de oude bedekken en zo een effen oppervlak creëren.

Dag en jaar op Venus
Venus is een erg trage draaier. Ze doet er langer over om rond haar as te draaien dan rond de zon. Een Venus-dag duurt 243 dagen en 5 uur, maar een jaar duurt maar 224,7 dagen. Dat komt omdat Venus altijd met de zelfde kant naar de zon is gericht, zoals de maan naar de aarde is gericht, en dan draait ze nog eens in de tegenovergestelde richting rond haar as als rond de zon!

Temperatuur
Venus mag dan wel twee keer zo ver van de zon staan als Mercurius, maar het is er toch heel wat warmer! Het kan er wel tot 480°C worden, maar in tegenstelling tot Mercurius dat er een warme en koude kant is, is het bij Venus overal ongeveer even warm! Dus op Venus is het altijd en overal even warm! Die warmte van 480°C is zelfs warm genoeg om lood te smelten. De reden dat het op Venus overal zo warm is komt door de dikke dampkring, bestaande uit heel veel kooldioxide, die werkt als een broeikas. Dat wil zeggen dat alle zonnestralen wel door de atmosfeer kunnen, maar er niet meer uit kunnen!

Atmosfeer
Venus heeft een heel dikke en dichte atmosfeer, dus bevat hij meer gassen dan de aardatmosfeer. De atmosfeer bestaat voornamelijk uit kooldioxide. Omdat kooldioxide veel meer weegt dan lucht, is de druk op Venus dus ook veel groter (plus 90 keer) dan op aarde. Als er iemand onder zo'n druk zou staan, zou hij onmiddellijk doodgedrukt worden.

Heldere Venus
Als je 's avonds na zonsondergang naar de hemel zou kijken, is Venus de helderste ster van allemaal. Alleen de maan schijnt helderder. Hoe dit komt? Dat is een combinatie van twee elementen. Omdat Venus het dichtst bij de aarde staat en omdat de witte wolken in de atmosfeer van Venus het zonlicht heel goed reflecteren.

Mythe
Omdat je ze makkelijk kan zien aan de hemel, omdat ze zo mooi wit is en dat de planeet een mooi uiterlijk heeft, werd ze naar Venus genoemd, de Romeinse godin van de liefde en schoonheid.

Weetjes
Venus is de heetste planeet van heel het zonnestelsel!

Venus heeft de dichtste atmosfeer van alle planeten!

Venus draait, in tegenstelling tot alle andere planeten, van oost naar west!

Venus heeft geen manen.